The existing property’s limited outdoor space provides a separation from the dense collection of terrace houses that line the street. While underutilised, the space was desperate to become a focal point home’s social activities – its humility allowed for the unexpected. Not only did the backyard need to be maintained, but was also required to infect the house that adjoined it. The design process, therefore, became a mode of reconfiguration; moving bedroom spaces to positions that would allow more light into the living areas as well as provide picture frame views into the tree canopy at the rear of the property.

Translating the horizontal fenestration from the adjoining Federation home, the new extension becomes a layering of painted brick, off-form concrete and zinc. Materials that would age and patina to be reabsorbed into both the original home and the rear garden. New terracotta floors link the internal space of the kitchen with the outdoor patio formed to extend the materials and topography of the outdoor garden into the kitchen and living area. This idea was accentuated with the use of a concrete ceiling that fissures at points to provide sky light as well as reinforce the geometry of the floor plane below.
Back to Top